پایگاه خبری ، تحلیلی «خبر مفید»؛ احمد راستینه، نماینده مردم شهرکرد و سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار خانه ملت از نشست مشترک اعضای این کمیسیون با مسئولان نمایشگاه کتاب تهران و جمعی از فعالان صنفی صنعت چاپ در محل نمایشگاه کتاب خبر داد و گفت: امروز (یکشنبه ۲۱ اردیبهشت) نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ضمن بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، از نزدیک در جریان فعالیت این نمایشگاه قرار گرفت. همچنین در نشست با مسئولان نمایشگاه کتاب تهران و جمعی از فعالان صنفی صنعت چاپ و نشر، وضعیت حاضر و همچنین مطالبات و نیازهای این حوزه را از زبان معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس نمایشگاه کتاب، سخنگو و قائم مقام نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و فعالان حوزه چاپ چاپ و نشر شنیدیم.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس تصریح کرد: آنچه مهم است، این است که محور شکوفایی ایران باید کتاب و کتابخوانی باشد و اگر بنا بر این است، ضرورت دارد که در تمام سطوح از این راهبرد حمایت شود.
راستینه ادامه داد: با توجه به دعوت تعدادی از ناشران کتاب در این نشست و گفتوگوی بین اعضای کمیسیون با ناشران فعال این نمایشگاه، عدم پیشبینی ارز برای تامین واردات مورد نیاز صنعت چاپ و نشر مخصوصا در بحث تامین کاغذ و ارتقای فناوریهای صنعت چاپ و نشر، یکی از مهمترین موارد مورد دغدغه و خواست ناشران بود و در این نشست به صورت جدی، طرح موضوع شد. همانگونه که در جلسه به مسئولان نمایشگاه و وزارت فرهنگ و ارشاد و ناشران حاضر عرض کردم، در این مورد جا دارد که دولت نسبت به پیش بینی ارز مورد نیاز برای حمایت از صنعت نشر و کتاب اقدام کند.
وی با اشاره به اینکه در بودجه ۱۴۰۴ اعتبارات لازم برای صنایع کوچک و تامین تسهیلات توسعه این صنایع پیشبینی شده است، تصریح کرد: طبیعتا صنایع نشر و چاپ هم در ذیل این صنایع کوچک تعریف میشود و جا دارد دولت تسهیلات لازم را برای ارتقای تجهیزات و فناوریهای مورد نیاز صنعت چاپ و تامین کاغذ، مورد توجه قرار دهد.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در ادامه تشریح این نشست، گفت: یکی دیگر از موارد مهمی که در این نشست در موضوع نمایشگاه کتاب تهران مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت، بحث بخش بینالمللی این نمایشگاه و دعوت از ناشران مختلف از ۲۵ کشور دنیا بود که در این نمایشگاه حضور پیدا کرده بودند. در این بخش تأکید شد که ضرورت تعامل میان ناشران داخلی و بینالمللی در قالب یک گفتوگو و تعامل فیمابین بسیار حائز اهمیت است.
راستینه پیشبینی بخش فرهنگی حوزه بریکس در سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را یکی از ابتکارات خوب این دوره از نمایشگاه کتاب تهران دانست و گفت: باتوجه به نقش حوزه بریکس و پیوستن ایران به این پیمان منطقهای، پرداختن به حوزه فرهنگ در این پیمان منطقهای نیز اقدام قابل توجهی بود. به اعتقاد بنده دعوت از روسیه، برزیل، چین و چند کشور آفریقایی عضو بریکس برای همایش فرهنگی بریکس در نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ کار جدیدی است که باید در همه عرصهها هم انجام شود و مورد تاکید قرار گیرد.
وی در ادامه اقدام برای ایجاد پردیس فناوری در حوزه نشر را یکی دیگر از اقدامات خوب مسئولان فرهنگی وزارت ارشاد خواند و گفت: از آن جایی که ضرورت ارتقای فناوریها و بهرهمندی از فناوریهای نوین حائز اهمیت است، ضرورت احداث پردیس فناوری هم در حوزه نشر مورد توجه وزارت فرهنگ و ارشاد بود که در نشست امروز گزارشی از این اقدام هم به اعضای کمیسیون فرهنگی ارائه شد.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در ادامه با اشاره به گزارش قائممقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران درخصوص برنامههای جنبی نمایشگاه کتاب سیوششم، گفت: یکی از برنامههای خاص این نمایشگاه، برنامه ویژه خلیج فارس است که روز ۲۵ اردیبهشت با رونمایی از آخرین آثار و کتابهای چاپ شده و محتویات پژوهشی در حوزه خلیج فارس و تاریخ غنی نام گذاری خلیج فارس و تعلق این خلیج مهم و راهبردی و بینالمللی به ایران بزرگ، همراه خواهد بود و در کنار این رونماییها، بحثهایی در قالب همایشها، نشستها و سخنرانیها طرح و انجام خواهد شد.
راستینه تصریح کرد: از آن جایی که مسئله خلیج فارس همیشه با حساسیت ویژه توسط نخبگان و پژوهشگران و اندیشمندان مورد توجه قرار گرفته است، ضرورت پرداختن به آن نقطه قابل توجهی است که از ابتکارات و نوآوریهای این دوره از نمایشگاه کتاب و قابل تمجید است.
وی با بیان اینکه در این نشست همچنین مشکلات و مسائل ناشران در گفتوگو با اعضای کمیسیون به بحث گذاشته شد؛ اضافه کرد: بحث افزایش قیمت چاپ و قیمت تمام شده کتاب برای ارائه به بازار نشر و در دسترس جوانان قار گرفتن آن، یکی از دغدغههایی بود که مطرح شد؛ بنابراین ضرورت پیشبینی حمایتهای یارانهای در بحث کتاب مورد تأکید کمیسیون قرار گرفت.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در ادامه گفت: همچنین اعضای کمیسیون در بازدیدی که از غرفههای مختلف نمایشگاه داشتند، از نزدیک در جریان فعالیتها و نقطه نظرات ناشران مختلف قرار گرفتند. از جمله این بازدیدها، حضور در غرفه نهاد کتابخانههای عمومی کشور و گفتوگو با دبیرکل نهاد بود که طی آن درمورد دغدغهها، مسائل و مشکلات نهاد کتابخانههای عمومی بحث و گفتوگو شد.
راستینه ضرورت تامین کتاب برای بیش از ۳ هزار و ۲۰۰ کتابخانه عمومی در سراسر کشور را از موضوعات حائز اهمیت و مورد توجه مسئولان نهاد کتابخانههای کشور خواند و گفت: امروز باتوجه به افزایش قیمت کتاب، ضرورت دارد که به طور متمرکز، کتابهای جدید الانتشار، مخصوصا کتابهای مورد نیاز نسل نوجوان و جوان و همچنین کتابهایی که در تقویت حوزههای درسی و پژوهشی به دانشآموزان و دانشجویان کمک میکند، مورد دغدغه دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی بود.
وی تصریح کرد: البته کمیسیون فرهنگی مجلس با پیشبینی اعتبار برای کتابخانههای سیار، ابتکار خوبی در حمایت از کتابخانههای عمومی سیار کشور انجام داد و گام بلندی برای عدالت در دسترسی مردم به کتاب در مناطق کمبرخوردار در سال ۱۴۰۴ انجام داد و قرار شد این مسیر ادامه پیدا کند و با تامین اعتبارات لازم، هم تامین کتب مورد نیاز کتابخانهها در دستور کار قرار بگیرد و هم با پیشبینی نمایشگاهها و فروش و عرضه کتاب بهصورت سیار و کتابخانههای سیار، دسترسی ارزانتر و راحتتری به کتاب برای نسل جوان و نوجوان در اقصی نقاط کشور شکل بگیرد./
- منبع خبر : خانه ملت