برخورد قوه قضائیه با مقصران حادثه بندر شهید رجایی
برخورد قوه قضائیه با مقصران حادثه بندر شهید رجایی
رئیس قوه قضائیه درباره رسیدگی سریع و دقیق قضایی به پرونده حادثه بندر شهید رجایی تاکید کرد.

پایگاه خبری ، تحلیلی «خبر مفید» ؛ به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، در نشست شورای‌عالی قوه قضاییه، حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضائیه درباره رسیدگی سریع و دقیق قضایی به پرونده حادثه بندر شهید رجایی تاکید کرد.

رئیس قوه قضائیه افزود: با کمک و همدلی مردم و حضور و ممارست امدادگران، نیرو‌ها و مسئولان از قوای مختلف، اقدامات لازم برای تمشیّت امور در بندر شهید رجایی پس از حادثه رخ‌داده، تا آنجا که میسّر و مقدور بود در سریع‌ترین زمان ممکن انجام شد.

محسنی اژه‌ای گفت: دادستانی کل و مقامات قضایی استان هرمزگان نیز به صورت مستمر و مجدانه در قبال این موضوع کار کردند. در اینباره، فرآیند تحقیقات از افرادی صورت گرفته است و تاکنون دو نفر بازداشت شده‌اند. پزشکی قانونی نیز برای شناسایی اجساد جانباختگان، تلاش مطلوبی داشت؛ بر همین اساس، دیه تعداد قابل توجهی از جانباختگان پرداخت شده است.

وی افزود: همچنین حدود ۲ هزار و ۶۰۰ خودروی خسارت‌دیده در این حادثه، یا خسارت دریافت کرده‌اند یا ترتیبات این امر در قبال آنها در شُرف اجراست. همچنین فرآیند تعیین و جبران خسارت وارده به محموله‌های خسارت‌دیده در بندر شهید رجایی نیز آغاز شده است. به هر ترتیب، تاکید مؤکد و مجدد من خطاب به مقامات قضایی ذیصلاح آن است که در تعقیب، شناسایی، دستگیری و محاکمه عناصری که در حادثه مزبور، قصور و یا تقصیر داشتند، نهایت دقت، جدیت و سرعت را به خرج دهند و وفق قانون و پس از احراز انتساب قصور، تقصیر یا اقدام مجرمانه محتمل، اقدامات و تدابیر مقتضی را ترتیب دهند.

رئیس قوه قضائیه به ۱۱ دستاورد عدلیه طی یک سال اخیر، مواردی همچون «حمایت ویژه از چرخه تولید و اشتغال در کشور و احیای بنگاه‌های تولیدی راکد و نیمه‌تعطیل»، «صیانت از بیت‌المال و مقابله با تغییر کاربری اراضی و رفع تصرف از اراضی ملی و منابع طبیعی و حریم و بستر رودخانه‌ها و آزدسازی سواحل»، «اقدامات قاطعانه در پرونده‌های سنگین مفاسد و عناصر دانه‌درشت و اقدامات در زمینه مبارزه با مظاهر مختلف فساد، بویژه فساد اقتصادی و مالی»، «ورود مجدانه و پیگیرانه به پرونده‌های کثیرالشاکی با اولویت استیفای حقوق مالباختگان»، «رسیدگی ویژه به پرونده جاعلین حرفه‌ای، غاصبین عناوین و سوء‌استفاده‌کنندگان از نام و امضای مجعول مقامات»، «ورود قاطعانه به پرونده‌های مهم امنیتی و پرونده عناصر مرتبط با سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی که قصد تهدید و تحدید امنیت شهروندان را داشتند»، «برخورد با عناصر تهدیدکننده امنیت روانی مردم»، «رسیدگی بدون واسطه به مسائل و مشکلات حقوقی و قضایی مردم و دیدار با متن مردم در مجامع مختلف بویژه مساجد و برپایی میز‌های خدمت قضایی در نماز‌های جمعه و سایر مَواقیت»، «بازاجتماعی کردن و اصلاح مجرمین و زندانیان و رسیدگی به خانواده زندانیان»، «توسعه فرهنگ صلح و سازش، مصالحه در دعاوی و اختلافات و بخشش و گذشت اولیای‌دم از حق قصاص» و «کمک به آزادی زندانیان جرایم غیرعمد» اشاره کرد.

محسنی اژه‌ای گفت: طی یک سال اخیر اقدامات مطلوبی به همت قوه قضاییه با کمک و همراهی سایر دستگاه‌ها در زمینه حمایت ویژه از چرخه تولید و اشتغال در کشور و احیای بنگاه‌های تولیدی راکد و نیمه‌تعطیل انجام گرفته است. وفق گزارش واصله، طی یک سال اخیر، بیش از ۲ هزار بنگاه تولیدی تعطیل و یا در آستانه تعطیلی، با ورود قوه قضاییه احیا شدند و بدین‌واسطه، از بیکاری بیش از ۲۸۰ هزار نفر جلوگیری به عمل آمد.

وی افزود: طی یک سال اخیر بیش از ۴۴ هزار هکتار از منابع طبیعی و اراضی ملی رفع تصرف شده است. قوه قضاییه مصمم به صیانت از بیت‌المال و مقابله با تغییر کاربری اراضی و رفع تصرف از اراضی ملی و منابع طبیعی و حریم و بستر رودخانه‌ها و آزدسازی سواحل، است و مراقبت خواهد کرد که اراضیِ رفعِ تصرف‎‌شده، مجدداً توسط سوداگران تصرف نشود.

رئیس قوه قضائیه گفت: طی یک سال اخیر در زمینه جدیت و اهتمام در امر مبارزه با مظاهر مختلف فساد، بویژه فساد اقتصادی و مالی، به پرونده‌های سنگین مفاسد ورود پیدا کرده و احکامی را صادر کرده که برخی از آن احکام، قطعی شده‌اند؛ همچنین رسیدگی به پرونده‌های دیگری نیز در این رابطه، آغاز شده است. در این زمینه، مطلوب است طبق موازین و چارچوب‌های معین قانونی، اطلاع‌رسانی مطلوب برای مردم صورت گیرد تا هم اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی افزایش یابد و هم جلوی رواج شایعات گرفته شود؛ همچنین با اطلاع‌رسانی مطلوب و هنرمندانه در این عرصه، جنبه‌های بازدارندگی در امرِ مقابله با فساد و مفاسد نیز تقویت می‌شود.

محسنی اژه‌ای افزود: قوه قضائیه مجدانه و پیگیرانه پرونده‌های کثیرالشاکی را مورد رسیدگی قرار می‌دهد و در این زمینه، اولویت اساسی، استیفای حقوق مالباختگان است؛ البته به صورت قاطعانه و قانونی با جرائم ارتکابی از ناحیه کلاهبردارن نیز برخورد می‌شود؛ با تأکید در این عرصه، نیاز به آسیب‌شناسی و آگاهی‌بخشی بیشتر برای مردم است تا بدون تحقیق و اخذ تضامین کافی، سرمایه‌های خود را در اختیار دیگران قرار ندهند.

وی گفت: مردم باید هر چه بیشتر با حَربه‌ها و ترفند‌های عناصر کلاهبردار آشنا شوند؛ بعضاً مشاهده می‌شود که بسیاری از افراد، اسیر یک شگرد تکراری کلاهبرداران می‌شوند و با انگیزه کسب سود بیشتر، سرمایه خود را در اختیار دیگری قرار می‌دهند؛ علی‌ایحال، ضروری است که با شیوه‌های هنرمندانه و از طُرق مختلف، مردم را هر چه بیشتر با شگرد‌های عناصر کلاهبردار آشنا کنیم.

رئیس قوه قضائیه افزود: جاعلین لطمه زیادی به اعتماد مردم و سرمایه اجتماعی کشور می‌زنند؛ از همین‌رو طی یک سال اخیر دستگاه قضایی ورود مجدانه‌تری به پرونده جاعلین حرفه‌ای، غاصبین عناوین و سوء‌استفاده‌کنندگان از نام و امضای مجعول مقامات داشته است و وفق قانون و به صورت قاطعانه و بدون ارفاق و اغماض، پرونده این عناصر را مورد رسیدگی قرار داده است.

محسنی اژه‌ای گفت: ضروری است در چارچوب موازین قانونی، فرآیند رسیدگی به پرونده این عناصر و شگرد‌های کاری آنها، برای مردم مستندسازی شود.

وی افزود: دستگاه قضایی با کمک نیرو‌های نظامی و امنیتی و اطلاعاتی، در خنثی کردن بسیاری از توطئه‌های متنوع دشمنان، نقش‌آفرین بود؛ مشخصاً قوه قضاییه ورود قاطعانه‌ای به پرونده‌های مهم امنیتی و پرونده عناصر مرتبط با سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی داشت و در قبال آنها احکام قانونی و قاطعانه‌ای صادر و اجرا شد. برخوردِ بدون اغماض و قاطعانه با عناصر مخل امنیت شهروندان، یک مطالبه مردمی است و دستگاه قضایی این مطالبه را ارج می‌نهد.

رئیس قوه قضائیه گفت: طی یک سال اخیر، دستگاه قضایی به صورت مجدانه و پیگیرانه با عناصر تهدیدکننده امنیت روانی مردم و عناصری که خواسته یا ناخواسته در راستای مقاصد شیطانی دشمن، شایعه و دروغی را در جامعه نشر می‌دهند تا شهروندان را به هراس بیفکنند، وفق قانون و به صورت قاطعانه برخورد کرده است.

محسنی اژه‌ای افزود: مقامات و مسئولان قضایی طی یک سال اخیر به امر رسیدگی بدون واسطه به مسائل و مشکلات حقوقی و قضایی مردم و دیدار با متن مردم در مجامع مختلف بویژه مساجد و برپایی میز‌های خدمت قضایی در نماز‌های جمعه و سایر مَواقیت، اهتمام مطلوبی داشتند. در این عرصه «مرکز وکلا کارشناسان رسمی و مشاوران قوه قضاییه» پیشتاز بود. جا دارد که این امر برای مردم مستندسازی شود.

وی گفت: طی یک سال اخیر اقدامات عمیق‌تر و پردامنه‌تری در راستای بازاجتماعی کردن و اصلاح مجرمین و زندانیان و رسیدگی به خانواده زندانیان صورت گرفت. در این عرصه بر تعداد حافظان قرآن در زندان‌ها نیز افزوده شد و اثرات عینی و ملموس اُنس با قرآن و نقش آن در اصلاح مجرمین مشاهده شد. همچنین مهارت‌آموزی و اشتغال‌آفرینی در زندان‌ها نیز افزایش پیدا کرد و طی یک سال اخیر، در نتیجه اقدامات مرکز توسعه حل اختلاف، دادستان‌ها، سازمان زندان‌ها و مشارکت خیّرین، بالغ بر ۷۷۷ نفر از قصاص رهایی یافتند و در پرونده‌های آنها، اولیای‌دم و صاحبان حق قصاص، از حق خود گذشتند و بخشش کردند و طی یک سال اخیر، اقدامات مطلوبی در دستگاه قضایی در همراهی با ستاد دیه و خیّرین در زمینه آزادی زندانیان جرایم غیرعمد صورت گرفته است.

رئیس قوه قضائیه افزود: با عنایت به جنگ شناختی و ترکیبی که از ناحیه دشمن تحمیل شده و با توجه به تلاش بی‌وقفه دشمنان برای انجام عملیات‌ای روانی و تبلیغاتی در جامعه ما با هدف مأیوس کردن مردم و کاستن از سرمایه اجتماعی نظام، ضروری است اقدامات مطلوب قوه قضاییه طی یک سال اخیر، با شیوه‌های هنرمندانه و به طُرق مختلف و با ابزار‌های متنوع رسانه‌ای و تبلیغاتی برای عموم مردم تبیین و تشریح شود. این امر اثرات ویژه‌ای از جنبه‌های مختلف دارد و علاوه بر اینکه امید و اعتماد مردم را به دستگاه قضایی افزایش می‌دهد سبب می‌شود که جنبه‌های بازدارنده و جهات پیشگیری از وقوع جرائم تقویت شود.

 

  • منبع خبر : خبرگزاری صدا و سیما