متحدسازی دانش، ساختن آینده
متحدسازی دانش، ساختن آینده
هشتاد و نهمین کنگره جهانی ایفلا (فدراسیون بین‌المللی کتابداری و اطلاع‌رسانی) با شعار متحدسازی دانش، ساختن آینده؛ در قلب اوراسیا، در مرکز همایش‌های هتل هیلتون آستانه، پایتخت قزاقستان، از ۱۸ تا ۲۲ اوت ۲۰۲۵ (28 مرداد تا 1 شهریور 1404) برگزار خواهد شد.‌

پایگاه خبری ، تحلیلی «خبر مفید» ؛ قزاقستان کشوری منحصربه‌فرد است که در آن سنت‌های دیرینه با مدرنیته در هم می‌آمیزد. این کشور که در قلب آسیای مرکزی واقع شده، با طبیعت متنوع و میراث فرهنگی غنی‌اش که بازتاب‌دهنده گذشته کوچ‌نشینی و تأثیر جاده ابریشم است، هر بیننده‌ای را مجذوب می‌کند. سفر به قزاقستان، شما را در دنیایی از مناظر خیره‌کننده، بناهای تاریخی باشکوه و شهرهای چشم‌نواز غرق می‌کند. قزاقستان از نظر وسعت، نهمین کشور بزرگ جهان است و مهمان‌نوازی به نشان ملی این کشور تبدیل شده است.

آستانه، پایتخت قزاقستان ـ که در قلب قاره اوراسیا قرار دارد ـ قطب اصلی آموزشی و علمی این کشور محسوب می‌شود و در تلاش است تا به مرکز منطقه‌ای دانش، علم و نوآوری تبدیل گردد. آستانه نماد مدرنیته، پیشرفت و تحول است. این شهر به‌گونه‌ای هماهنگ، سنت و نوآوری شرق و غرب و ایده‌های کهن و جدید را در هم می‌آمیزد.

در بخشی از پیام کمیته ملی برگزارکننده این کنگره آمده است:

«امیدواریم آستانه مکانی الهام‌بخش برای ایده‌های نو، بحث‌های پربار و شکل‌دهی به آینده جامعه حرفه‌ای ما باشد. ما باور داریم که آینده‌ای پایدار برای همه، از طریق دانش و اطلاعات امکان‌پذیر است. ما از طریق به اشتراک گذاشتن دانش، آینده را خواهیم ساخت!

ما باید با همکاران خود از دیگر کشورها متحد شویم تا دانش را مبادله کنیم، رویکردهای جدید را توسعه دهیم و راه‌حل‌های نوآورانه برای بهبود خدمات کتابخانه‌ای و فناوری‌های اطلاعاتی خلق کنیم.

امیدواریم میزبانی کنگره جهانی در آستانه، موجب توسعه و رشد کتابخانه‌های محلی، تقویت نقش آن‌ها در جامعه و گسترش همکاری بین کتابخانه‌های قزاقستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی و جامعه بین‌المللی شود.»

هدف ایفلا، ارتقای تفاهم بین‌المللی، همکاری، گفت و شنود، پژوهش و توسعه در همه زمینه‌های کتابداری از جمله کتاب‌شناسی، خدمات اطلاع‌رسانی، آموزش کارکنان و ایجاد تشکیلاتی است که از طریق آن بتوان جنبه‌های بین‌اللملی کتابداری را ارائه کرد.

در جهت دستیابی به این اهداف، فدراسیون در مورد فعالیت‌ها و سرمایه‌گذاری‌هایی که مناسب و مطلوب تشخیص داده شود، تصمیم‌گیری می‌کند.

این فعالیت‌ها عبارتند از:

حمایت و هماهنگ کردن مطالعات و پژوهش‌ها؛

 گردآوری، بررسی، انتشار و اشاعه اطلاعات مربوط به فعالیت‌های کتابداری؛

 تهیه کتاب‌شناسی اطلاعات و آموزش؛

سازماندهی و برگزاری همایش‌های تخصصی؛

همکاری با مؤسسات بین‌المللی در زمینه اطلاع‌رسانی، سندپردازی، و آرشیوداری و

 ایجاد دفاتری برای انجام وظایف مشخص.

در عنوان ایفلا علاوه بر واژه انجمن‌ها، واژه مؤسسات نیز حضور دارد که شامل کتابخانه‌ها، مدارس کتابداری و مؤسسات کتاب‌شناختی است.

مهم‌ترین نهاد تصمیم‌گیرنده، هیأت رئیسه و هیأت تخصصی است. هیأت رئیسه از نظر اجرایی و مدیریتی اختیار تام دارد و هیأت تخصصی نیز در هماهنگی و برنامه‌ریزی فعالیت‌های تخصصی انجام وظیفه می‌کند. هیأت رئیسه شامل رئیس و هفت عضو انتخابی و رئیس هیأت تخصصی است. هیأت تخصصی نیز متشکل است از هشت نفر مسئولان شاخه‌های هشتگانه و یک نفر دیگر که از سوی اعضای هیأت مالی انتخاب می‌شود.

هشت شاخه اصلی ایفلا، که هر یک دارای بخش‌های متفاوت است، عبارتند از:

۱. شاخه کتابخانه‌های پژوهشی عمومی اعم از ملی، دانشگاهی و پارلمانی؛

۲. شاخه کتابخانه‌های تخصصی؛

۳. شاخه کتابخانه‌های عمومی که بخش‌های کتابخانه‌های نابینایان، کودکان، آموزشگاهی و سیار در آن قرار می‌گیرند؛

۴. شاخه کنترل کتاب‌شناختی اعم از کتاب‌شناسی، فهرست‌نویسی، رده‌بندی و نمایه‌سازی؛

۵. شاخه مجموعه‌سازی و خدمات عمومی؛

۶. شاخه مدیریت و فن‌آوری اطلاعات؛

۷. شاخه آموزش و پرورش و

۸. شاخه فعالیت‌های منطقه‌ای.

ایفلا دارای ۳۲ بخش و چندین میزگرد و کارگروه است که هر یک برنامه‌های خاص خود را دارد. از این طریق، همه مسائل مربوط به کتابداری از مطالعات پیچیده مربوط به مدیریت کتابخانه‌های دانشگاهی تا آموزش حرفه‌ای کتابداران مدارس، از ایجاد مراکز منطقه‌ای مخصوص نابینایان در جهان سوم تا تهیه انتشارات رسمی و از کوشش در راه اعتلای شغل و حرفه کتابداری و کتابداران تا رشد و توسعه کتابخانه‌های عمومی را بررسی می‌کند.

همزمان با این برنامه‌ها، ایفلا دارای شش برنامه اصلی است که کل بخش‌ها در آن سهیم‌اند و ایفلا همواره همکاری میان بخش‌ها را برای به ثمر رساندن آنها، تأکید و تشویق می‌کند. این شش برنامه عبارت است از:

  1. کنترل کتاب‌شناختی جهانی و مارک بین‌المللی (یو.بی.سی.آی.ام)؛
  2. دسترسی جهانی به انتشارات (یو.ای.پی)؛
  3. برنامه بین‌المللی مارک (آی.ام.پی)؛
  4. برنامه حفاظت مواد کتابخانه‌ای (پی.ای.سی)؛
  5. جریان جهانی ارتباطات (یو.دی.تی)؛
  6. برنامه پیشبرد کتابداری در جهان سوم (ای.ال.پی)؛

زبان رسمی ایفلا، انگلیسی، فرانسوی، روسی، آلمانی و اسپانیولی است. در همایش‌ها و جلسات عمومی، متن سخنرانی به یکی از این زبان‌ها ایراد می‌شود و ترجمه همزمان آن به زبان‌های دیگر انجام می‌گیرد.

تنظیم مطلب: کیانوش بیاتی (کارشناس کتابخانه مجلس)